Network Menu

Aktiviteter som varit

 

SWEA Telemark firar 20-årsjubileum

1383831_588031221256199_1487836150_n_52710882e087c3289ccf94b41380491_588031244589530_650650831_n_52710865ddf2b35b695cec531383373_588031367922851_17976974_n_527108669606ee1887981c07

Lördag den 26 oktober firade SWEA Telemark 20- årsjubilum. Styrelsen hade bokat Villa Fløyen i Skien som är en fin festlokal i fin miljö. Vi var 19 stycken anmälda och alla gäster hälsades välkommen med en fördrink. Vi fick god tid på oss att hälsa och mingla med varandra. Under minglet fick vi också nöjet att lyssna på Arild Bakke och Arild Andersen som spelade piano, flöjt och sjöng.

Därefter intog vi alla till bords en fin trerättersfestmåltid, som startade med en förrätt av bakt Salmalaks, eplesaus og spinat. Till varmrätt fick vi Ytefilet och breisert nakke av elg, soppstuing, grønnsaker og saltkokte poteter. Menyn avslutades med en sjokoladedelice på nøttebunn og multekompott som var himmelskt god. Måltiderna var rikliga och jag tror de flesta gick från bordet proppmätta. Under middagen fick vi höra på flera intressanta hälsningar och talare. Kvällens första hälsning var från vår Internationella ordförande Margaret Sikkens Ahlgren som bor i Holland, som sände SWEA Telemark en personlig hälsning. Vi fick också höra tal från ordförande Sofia Herbertsson och grundaren Anita Coward som talade om SWEA förr i tiden. Vi fick även en hälsning av nuvarande regionsordförande Kersti Winblad von Walter som bor i Mallorca. Kvällens sista talare var Solbritt Guttormsen och Ingrid Gulbrandsen som tackade styrelsen för ett gott jobb och tackade för maten och för ett fint upplägg av kvällen.

Vi fick en liten paus där vi sträckte på benen och sedan fick vi höra vacker sång och musik av Arild och Arild igen. De hade inövat en potpurri av svenska och norska visor. Efter middagen fick vi kaffe och en välsmakande tårta.

Vi hade också ett exklusivt lotteri på agendan där vi lottade ut exklusiva priser.

Tack till alla som kom för en fantastisk fin kväll!

Hälsningar från Sofia

 

 

 

SWEA Världsmöte i Bologna

Som ordförande förväntades det att jag åkte på SWEAs världsmöte i Bologna som gick av stapeln 3-6 oktober. Jag var väldigt förväntansfull och nyfiken på vad som skulle hända. Jag blev snabbt imponerad av den enormt välorganiserade logistiken som den lilla avdelning SWEA Rimini hade anordnat. När vi landade på flygplatsen stod det en SWEA-tjej och mötte oss och hjälpte oss, på flytande italienska, gruppera alla i rätt taxi till rätt hotell.

Schemat för dessa dagar var fullspäckade. För de som trodde att det skulle bli en lugn semesterhelg hade helt fel. Det var ett högt tempo utan dess like. Vi började torsdagkvällen med mingel och fick chansen att hälsa på varandra. Detta år var det rekord på antal deltagare. Hela 400 stycken! Och vi är cirka 70 avdelningar, så det var långt utöver enbart ordförande som var närvarande.

På fredagen var det regionsmöte för alla regionerna. SWEA Telemark tillhör VEMA (Väst Europa, Mellan Afrika), där det ingår 12 avdelningar; Göteborg, Telemark, Oslo, Holland, Mallorca, Costa Blanca, Barcelona, Marbella, Portugal, London, Irland och Kapstaden. Vi/ordföranden träffas också via ett telefonmöte varje månad, så det var ett kärt återseende att få träffa varandra ”live” denna gång. Fredagkvällen avslutades på en jazzklubb med en trerättersmiddag där tydligen pasta alltid ingår i alla måltider…

Lördagen var det dags för det stora världsmötet. Det var flera intressanta talare som var inbjudna bl.a. Svenska ambassadören i Rom, ordförande för Föreningen Svenskar i världen.
Vår Internationella ordförande Margaret Sikkens Ahlquist och grundaren för SWEA Agneta Nilsson höll också tal.

På eftermiddagen delades vi in i flera grupper och hade workshop med tre fokusområden.

  1. 1)  Barn utomlands – svenska språket (BUS)
  2. 2)  SWEA i framtiden
  3. 3)  Information och kommunikation

Dessa fokusområden ska SWEA International satsa på, samt göra en uppföljning av. Redan när vi kom på torsdagen så präglades energin av ”förändring”. Alla var väldigt eniga om – gamla som unga – att SWEA måste hänga med i tiden. Speciellt när det gäller den digitala världen för att kunna hävda sig bland alla andra som vi konkurrerar med.

Detta var helt fantastiskt att få uppleva att SWEA Telemark är en del av något så stort och mäktigt, tillsammans med så många andra resursstarka kvinnor från hela världen!

Nästa år kommer Regionmötet hållas den 2-5 oktober 2014 i Costa Blanca. Boka in detta redan nu och häng med!

Fråga gärna mig om du är mer nyfiken på världsmötet.
Varma hälsningar Sofia

 

 

 

Kräftskiva 2013 wp_007963_5236dbafddf2b307134c0045wp_007960_5236db6addf2b306ac69e13a

De blågula flaggorna utanför det lilla huset vi hyrt på Tollbugaten 5, visade vägen för vår årliga sörpelfest. Vi blev tjugo stycken runt bordet. En fin blandning av Sweor, blivande sweor och deras kavaljerer.
Bordet dignade av tre olika sorters Västerbottenpajer, och andra goda pajer. Bröd och sallad frestade också. Kräftor och räkor var självklara.
Dukningen var traditionell med röda servetter, hattar och haklappar.

Det fanns nog fler än sju sorters kakor på kaffebordet. Bidragen var glädjande många, så det blev ett riktigt kafferep efter sörplet. Vid det laget hade vi flyttat oss till soffgrupperna. Stearinljusen bidrog till myset. Samtalen gick om både det ena och det andra. Kontakter knöts både här och där, som man kan spinna vidare på i traditionell swea-anda.

Vi tackar naturligtvis även alla som var med och bidrog till att genomföra en av våra svenska traditioner.
Nästa år hoppas vi att flera har möjlighet att komma med!

Vid pennan, Ann Neverdal